Recept

Chickpea Tofu in Satésaus

Indonesisch eten is enorm genieten en deze chickpea tofu in satésaus is dat zeker ook. Hoera. Een heerlijke maaltijd die elke dag goed kan, maar ik word er nogal happy van na een dag werken vanwege het hoge comfort food gehalte.

Prep it

Persoonlijk vind ik het handig om de chickpea tofu de avond ervoor te maken (zó gedaan), op die manier kan je de volgende dag lekker snel door in de keuken, aangezien de chickpea tofu minimaal twee uur moet opstijven in de koeling. Ik laat het dus de hele nacht en dag in de koeling opstijven. Is helemaal prima.

Briljant spul

Kikkererwtenmeel is, net zoals de kikkererwt zelf, een briljant goedje. Veelzijdig, voedend en ontzettend lekker. Voor zover ik weet verkoopt elke Turkse supermarkt het en ook best wat Toko’s. In de winkel gaat het onder de naam gram flour of besan door. Er bestaan verpakkingen van 500 gram of 2 kilo. Go big or go home 😉 Maar echt haha, er is namelijk zoveel mogelijk met dit spul dat ik altijd voor de grote verpakking ga. In mijn kookboek Puur Natuurlijk Leven deel ik ook allerlei recepten met kikkererwtenmeel als ingrediënt, zoals kurkuma kikkererwtomelet met Oosterse dressing, Indiase samosa quiche en sriracha geroosterde bloemkoolroosjes. Anyway, genoeg gekletst, let’s get cooking.

Ingrediënten

Chickpea tofu
1,5 cup (195 g) kikkererwtenmeel
2,5 cup (590 ml) water
1/2 cup (30 g) edelgistvlokken
1/2 tl komijnpoeder
1/2 tl kurkumapoeder
1/2 tl korianderpoeder
1/2 tl curry madraspoeder
1 tl himalayazout
1 tl kokosolie, om in te bakken

Satésaus
8-12 tenen knoflook (oh my stars, verliefd op knoflook!)
2 el verse gehakte gember (bij de Toko ook kant en klaar te koop, superhandig)
1 cup (235 ml) kokosmelk
4 el coconut aminos (te koop bij de fijne biowinkel)
8 el pindakaas
4 el agavesiroop
sap van 1 citroen, ongeveer 4 el
1 tl pul biber (ook bij de Turkse supermarkt te koop en ook briljant spul)

Overige ingrediënten
1 cup quinoa
400 g roerbakgroenten naar keuze

Topping
ongebrande, ongezouten pinda’s, in klein stukjes
verse koriander, naar smaak

Bereidingswijze

1. Doe alle chickpea tofu ingrediënten in de blender en meng tot een mooi glad geheel.
2. Verhit intussen de kokosolie in een koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoge temperatuur.
3. Giet het beslag in de koekenpan met behulp van een spatel en roer continu met een houten pollepel tot het beslag goed bindt, ongeveer 3 minuten.
4. Verdeel het mengsel gelijkmatig in een glazen ovenschaal (25 x 10 is een perfect maatje), dek af en laat het minstens twee uur opstijven in de koeling.
5. Meng alle satésaus ingrediënten in de blender tot een lekkere vloeibare saus.
6. Kook de quinoa gaar in 10-12 minuten, giet af, laat het afkoelen en doe het alvast in een hapjespan voor later.
7. Verwarm de oven voor op 175 graden.
8. Haal de chickpea tofu uit de koeling en snijd het in kleine blokjes van ongeveer 1 cm.
9. Doe de helft van de satésaus in een ruime kom en voeg de chickpea tofu en meng het geheel. Bewaar de rest in een kommetje om later te serveren bij de chickpea tofu. Hoe meer saus, hoe beter, toch?
10. Verdeel de chickpea tofu op een bakplaat bedekt met bakpapier en bak 25 minuten in de oven af.
11. Voeg de overgebleven satésaus die je gebruikt hebt voor de chickpea tofu toe aan de quinoa en meng het goed.
12. Bak de roerbakgroenten op een lage temperatuur zodra de chickpea tofu nog zo’n 5 minuten te gaan heeft.
13. Warm intussen ook de quinoa op een lage temperatuur op.
14. Meng de groenten door de quinoa.
15. Verdeel de quinoa en chickpea tofu over twee borden, top met de pindastukjes en verse koriander. Serveer samen met de rest van de satésaus.
16. ENJOY!

Chickpea Tofu in Satésaus

Share the love…

Leuk als je me weten wanneer je ook zo hebt genoten van dit recept. Ik reageer altijd. Natuurlijk is het ook hartstikke fijn als je dit recept op social media deelt. De tag op Facebook en Instagram is @puurnatuurlijkleven of deel het op Pinterest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.