Ontgiften

De kracht van wortelsap

Wortelsap is een wondersapje. Het is o zo lekker én zo goed voor je. Zet je juicer en wortels maar alvast klaar, want na het lezen van deze blog heb je zin om direct te beginnen met het persen van een berg wortels.

Rauwe wortelsap is de rijkste bron van vitamine A en kan snel opgenomen worden door het lichaam. Daarnaast bevat deze lekkere sap ook een ruime hoeveelheid aan vitamine B, C, D, E en K. Wortelsap is een natuurlijk ‘oplosmiddel’ voor maagzweren en kankercellen. Wortelsap beschermt het zenuwstelsel. Maar dat is nog lang niet alles. Wortelsap heeft vele mooie eigenschappen. Hier komen er nog een paar.

Gezond door wortelsap
Wortelsap beschermd tegen infecties. Wortelsap voorkomt in het algemeen infecties aan ogen, keel, amandelen, sinussen en de ademhalingsorganen.
Darm- en leverziekten zijn soms te wijten door een gebrek aan bepaalde elementen die rijkelijk aanwezig zijn in wortelsap. Wanneer deze elementen door het drinken van wortelsap worden aangevuld, kan er een merkbare reiniging van de lever plaatsvinden.

Oranje door wortel of?
Sommige mensen krijgen na het drinken van wortelsap na verloop van tijd een oranjeachtige huidskleur. Het is voor de hand liggend om te denken dat dit komt door de pigmenten (caroteen) die wortel bevat. Maar is dat wel zo?

Overload aan toxines
Door het stelselmatig drinken van wortelsap kan het gebeuren dat in sommige gevallen opgeslagen gifstoffen in de lever zo overvloedig vrijkomen, dat de darm- en urinekanalen deze ‘overload’ simpelweg niet aan kunnen. Het lichaam is zo wonderlijk gemaakt, want het geeft vervolgens deze overvloed aan gifstoffen af aan het lymfesysteem, dat er vervolgens voor zorgt dat het middels de poriën van de huid afgevoerd wordt. Dit afval heeft een enigszins geeloranje tint en doet de huid verkleuren.

Een gezonde lever is leven
Word dus niet ongerust als dit tijdelijke verschijnsel van huidverkleuring optreedt. Wees blij dat de lever deze gifstoffen vrij heeft gegeven, want dit draagt bij aan de gezondheid van je lever. Een gezonde lever is van groot belang. De lever voert in ons dagelijkse bestaan een onmisbaar aantal functies uit. Een wondermachine.

Gezonde moedermelk door wortelsap
Wortelsap helpt de eetlust te bevorderen en ondersteunt de spijsvertering. Bepaalde eigenschappen van wortelsap dragen bij aan de verbetering en het onderhoud van de botstructuur van de tanden. Moeders die borstvoeding geven doen er goed aan om wortelsap te drinken, want het kan de kwaliteit van moedermelk verbeteren. De endocriene klieren, vooral de bijnieren en de geslachtsklieren, hebben elementen nodig die in wortelsap voorkomen.

Bijnieren zijn de masters van de nieren
Bijnieren maken o.a. adrenaline aan. Als je bijnieren niet goed werken heeft dit nare consequenties.
Goedwerkende bijnieren zijn ook van essentieel belang voor de werking van je nieren. Ze werken nauw samen. Ik heb een arts eens horen zeggen dat de bijnieren, ondanks de naam, niet zo ontzettend veel doen voor de nieren. Tenenkrommend om zulke misinformatie te horen. Het kan niet verder van de waarheid af zijn. Waarschijnlijk zijn de bijnieren, op de hypofyse na, de belangrijkste klieren in het lichaam. De reden hiervoor is tweeledig.

Neurotransmitters
Ten eerste produceren de bijnieren neurotransmitters (een chemische stof die fungeert als boodschapper van de zenuwprikkel), die essentieel zijn voor de hersen- en zenuwfunctie. Neurotransmitters zoals epinefrine (adrenaline), norepinephrine en dopamine. Zij beïnvloeden het (sympathische en parasympathische) zenuwstelsel en schakelen de zenuwrespons aan of uit. Dit beïnvloedt bijna alle weefsels in het lichaam, waaronder het hart, vasculaire systeem, darmen, huid en nieren. Langetermijneffecten van bijnierzwakte omvatten, maar zijn niet beperkt tot, astma, multiple sclerose (MS), Parkinson, hersenverlamming, paniekaanvallen, verlegenheid en ongeduldigheid.

Steroïden en hormonen
De tweede reden van het belang van goedwerkende bijnieren is de hersenschors (cortex) die steroïden of hormonen produceert. Deze hormonen omvatten glucocortioïden (cortisol en cortison voor het gebruik van koolhydraten); aldosteron (regelt onze elektrolyten, natrium en kalium); estradiol (een oestrogeen); en progestagenen (waaronder progesteen). Veel van deze steroïden werken als ontstekingsremmende verbindingen, die essentieel zijn voor de bestrijding van ontstekingsprocessen in het lichaam. Deze steroïden beïnvloeden spieren, zenuwweefsels, gastro-intestinale weefsels en cardiovasculaire weefsels.

Zorg voor je (bij)nieren
Goedwerkende bijnieren en nieren zijn van essentieel belang zijn voor onze algehele gezondheid. Er zijn mensen in het medische circuit aka artsen, die hun zorgen uiten om een bepaalde kwaal die iemand heeft. Er wordt dan bijvoorbeeld gezegd “Als u niet oppast met deze kwaal, dan kan dat resulteren in een verminderde werking van de nieren.” Nee. Zo zit het niet. De reden dat iemand last heeft van een bepaalde kwaal komt voort uit de verminderde werking van de nieren en als je niet heel rap beter voor je nieren gaat zorgen d.m.v. je levenswijze te veranderen dan zullen de symptomen alleen maar verergeren en kan het ook resulteren in nog meer ongemakkelijkheden en zogenaamde ziekten.

Wortelsap is een wondersapje
Drink met regelmaat een groot glas vers geperste wortelsap. Dagelijks een wortelsapje is een feestje voor je lichaam.
Vind je het interessant om meer te leren over de kracht van vers geperst (wortel)sap? Koop het boekje ‘Fresh vegetable and fruit juices – what’s missing in your body‘ van Dr. Norman Walker. Deze held heeft de juicer bedacht, was een pionier op het gebied van raw food en heeft tal van mooie boekjes geschreven die je kennis verrijken. Pareltjes. Stuk voor stuk.

Bright sight
Zo’n twaalf jaar geleden begon ik met het vrijwel dagelijks drinken van wortelsap. Dat heb ik zo’n twee jaar lang gedaan. Op een bepaald moment merkte ik dat ik minder goed zag. Na een bezoekje aan de opticien bleek dat mijn ogen behoorlijk waren verbeterd, waardoor er nieuwe lenzen besteld moesten worden met een mindere sterkte. Tot op de dag van vandaag zijn mijn ogen niet meer achteruit gegaan. Ik zeg proost.

View this post on Instagram

Wortelsap is wondersap. Toen ik in Amerika woonde dronk ik elke ochtend wortelsap. In mijn tweede jaar ging ik bij een gezin wonen en binnen een mum van tijd dronk iedereen elke ochtend vers geperst wortelsap ???? Wortelsap is ontzettend lekker én gezond. Ik herinner me nog goed dat ik de eerste keer wortelsap dronk. Het verbaasde me hoe anders wortelsap smaakte dan wortel. Heerlijk zoet en zacht van smaak. I was sold. Dr. Norman Walker heeft in zijn leven veel onderzoek gedaan naar de effecten van vers geperst sap. Zijn persoonlijke journey begon ooit met wortelsap. Door zijn boekjes keer op keer te lezen, te bestuderen, te verslinden heb ik het nodige over wortelsap geleerd. Ik heb er een blog over geschreven op Oh my food! Heb je nog geen juicer? Ren naar de winkel en koop er één. Maak je niet al te druk om het type juicer. Klopt, een slowjuicer kan wat beter zijn dan een centrifugale juicer, maar elke verse sap die je drinkt is beter dan helemaal geen vers sap. Zorg er vooral voor dat ‘ie een grote vulopening heeft en makkelijk schoon te maken is. Scheelt een boel tijd en stimuleert om veel sapjes te maken. To your health! #ontgiften #detox #voedingsdeskundige #detoxcoach #gezond #gezondheid #gezondedarmen #darmflora #gezondleven #gezondeten #sap #juice #fitness #fitnl #fitfam #fitdutchies #plantaardig #veganistisch #zelfliefde #selfcare #alkalisch #fruit #wortelsap #rawfood #rawplantbased #feedfeed #watetenwevandaag #puurnatuurlijkleven

A post shared by Detox • Tips • Recepten (@puurnatuurlijkleven) on

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.