Ontgiften

De zin en onzin van detoxen

Als je mij op Instagram volgt dan weet je dat ik met regelmaat sapkuren doe. Ofwel een solid food vacation, zoals John Rose het zo mooi zegt. Zelf noem ik het altijd een juice feast, omdat ik het zie als een feestje voor mijn lichaam.

Tegenwoordig hoor je mensen dingen zeggen zoals ‘Ik ga even een detox doen’. Ondanks ik dankbaar ben dat het woord detox, ofwel ontgiften wat meer bekendheid heeft gekregen is er onder de grote menigte nog maar weinig bekend wat het betekent om je lichaam echt te helpen ontgiften.
Drie of 5 dagen alleen sapjes drinken is geweldig. Het kan zeker bijdragen aan een boost voor je lichaam, omdat je toch korte tijd de darmen en wat andere systemen rust geeft waardoor het afvoeren van afvalstoffen gestimuleerd kan worden, maar om te spreken van detox, ofwel ontgiften vind ik niet helemaal juist.

Detoxen is onzin, want je lichaam is altijd bezig met ontgiften
Waar of niet waar? Dat je lichaam altijd bezig is met ontgiften klopt. Je lichaam is gemaakt om afval en toxische stoffen af te voeren. Echter eten we tegenwoordig in de regel waanzinnige hoeveelheden aan bewerkt en dierlijk voedsel, we drinken energiedrankjes, liters koffie, worden continu blootgesteld aan straling, vervuilde lucht, menig mens gebruikt meerdere antibioticakuren en medicatie tijdens het leven en we bewegen over het algemeen niet voldoende.

Verstorende factoren
Allemaal factoren die bijdragen aan een verwaarloosd spijsverteringssysteem, een ongezonde darmflora, een verstopt lymfesysteem en niet optimaal functionerende nieren met allerlei gevolgen van dien. De dagelijkse invloeden waar we ons lijf aan blootstellen hebben een enorme impact op de werking van ons lichaam, maar ook speelt onze geërfde constitutie een rol.
Het lichaam is enorm sterk en kan ontzettend veel verduren. Dat het lichaam bepaalde producten (vrij goed) weet te verwerken betekent nog niet dat het lichaam ervoor gemaakt is. Zoals bij alles in het leven heeft ook het lichaam haar grenzen. Het lichaam uit deze grenzen d.m.v. over- of ondergewicht, ongemakkelijkheden, kwalen en zogenaamde ziekten. Simpel gezegd wordt dit veroorzaakt door verzuring en vervuiling van ons mooie lichaam.

Terug naar de basisch
Hier komt de zin van detoxen, ofwel ontgifting, om de hoek kijken. Het heeft wel degelijk zin om het lichaam een handje te helpen om afval en toxische stoffen af te voeren. Sterker nog; de gouden sleutel tot een vitaal leven is ontgiften.
Dit kunnen we doen door het natuurlijke ontgiftingsproces van het lichaam helpen te herstellen door een bepaalde periode gericht aan de slag te gaan met gefocuste ontgifting. Alkalische voeding is de basis, ofwel fruit en groente. En natuurlijk hoort een verandering van onze levensstijl daar ook bij.

Regeneratie
‘Even een detox doen’ bestaat wat mij betreft dus niet, omdat het niet het gewenste effect heeft waar het lichaam om vraagt. Het is niet de oplossing om het lichaam te herstellen op cellulair niveau; het echte doel van ontgifting. Een mooi begin is een korte sapkuur wel. Het lichaam heeft in de meeste gevallen van jongs af aan veel te verduren gehad. Dit betekent dat het meer dan een paar dagen of weken kost om het lichaam te helpen zodat het herstelt op cellulair niveau, regenereert.

Luister naar je lichaam
Hoeveel tijd iemand nodig heeft om te herstellen is lastig te voorspellen. Ieder mens is anders en de werkelijke toegedane lichamelijke schade is moeilijk in te schatten. In de regel hebben we het minimaal over 4-6 maanden. Maar langere periodes dan een aantal maanden zijn zeker niet vreemd.
Het lichaam is zo mooi en intelligent. Als we leren naar ons lichaam te luisteren en het geven wat het nodig heeft en het zoveel mogelijk ontzien van schadelijke dingen, dan gaat het lichaam aan de slag met herstel.
In de regel ervaart men wel al binnen korte tijd verbeteringen, zoals vermindering of genezing van eczeem en allergieën, een stralende huid, een verbeterde stoelgang, meer mentale scherpte en toename in energie.

De perfecte dag
Health is only a detox away. Maar het kost wel tijd.
Geef en gun jezelf ook die tijd. Je bent het waard.
Elke dag is de perfecte dag om te beginnen met het veranderen van je levensstijl.
Let’s get going!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.