Recept

No Waste Groentebouillon

Maak voortaan deze no waste groentebouillon. Je bespaart geld, voedsel en draagt zo bij aan meer duurzaamheid. Plus je schotelt jezelf daardoor om de zoveel dagen een heerlijke soep voor die je kan vullen met allerlei gezonde groenten, kruiden en specerijen.
Elke ochtend maak ik bleekselderijsap en bewaar de uiteinden in een bak samen met allerlei andere overblijfselen van groenten, kruiden en specerijen, maar ook groenten en verse kruiden die beginnen te verwelken. Eens in 3-4 dagen maak ik hiermee een gezonde no waste groentebouillon.

Save it all

Bewaar voortaan de bladeren van bloemkool, schillen van ui, knoflook en zoete aardappel, uiteinden van wortel, bleekselderij, bietjes, resten van gember, pepertjes, prei en tomaat. Well you name it: met alle overblijfselen van groenten, kruiden en specerijen kan je een heerlijke no waste groentebouillon maken.
Het is niet alleen duurzaam en handig, maar ook ontzettend lekker. Let’s go make some.

Ingrediënten

overblijfselen van (en verwelkte) groenten, kruiden en specerijen
gedroogde tijm naar smaak
een paar tenen knoflook
knoflookpoeder naar smaak
uienpoeder naar smaak
8-10 zwarte peperkorrels
handjevol verse peterselie
himalayazout naar smaak

Bereidingswijze

1. Doe alle ingrediënten in een soeppan en vul aan met water zodat de groenten net niet volledig onder water staan.
2. Voeg kruiden naar keuze toe of gebruik de kruiden die ik bij ingrediënten aanbeveel.
3. Breng de soep aan de kook en laat het geheel vervolgens zo’n 30 minuten op lage temperatuur doorkoken.
4. Zeef met behulp van een vergiet de bouillon. De gekookte resten kan je eventueel aan een composthoop toevoegen.
5. Laat de bouillon afkoelen om in een glazen pot in de koeling te bewaren of maak er direct een lekker gerecht mee.

Je kan de bouillon een aantal dagen in de koeling bewaren.

No Waste Rendang Jackfruit Soep

Je kan zoveel heerlijke gerechten maken met een simpele basisbouillon als deze. Ik maakte er onlangs bijvoorbeeld no waste rendang jackfruit soep mee.
Ik heb in een koekenpan sjalotjes op lage temperatuur gefruit totdat ze lekker zacht waren geworden. Intussen heb ik jonge jackfruit gemengd met een rendangkruidenpaste en deze samen met de sjalotjes zo’n 15 minuten op lage temperatuur gebakken. Aan de groentebouillon heb ik prei, bleekselderij en bok choi toegevoegd. Vervolgens heb ik de soep in een ruime kom gedaan en daar de rendang jackfruit aan toegevoegd en getopt met verse koriander. In een handomdraai gemaakt en schandalig lekker. In mijn kookboek Puur Natuurlijk Leven deel ik ook een aantal low waste recepten, waaronder een Oosterse Low Waste Soep en een heerlijke Zoete Worteltaart.

Iets lekkers met deze no waste groentebouillon gemaakt? Let me know

Heb je deze handige en lekkere no wastegroentebouillon gemaakt en vond je het ook zo ontzettend lekker? Leuk als je het laat weten door een reactie te plaatsen of stuur mij een persoonlijk bericht. Ik reageer altijd. Natuurlijk is het ook hartstikke leuk als je jouw variatie op social media deelt als je het gemaakt hebt. De tag op Facebook en Instagram is @puurnatuurlijkleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.