Oh my food!

Waarom ‘Oh my food!’? Nou, dat zal ik eens vertellen. Al sinds jaar en dag ben ik bezig met gezondheid, welzijn en voeding. Ik vind de natuur en de werking van het lichaam zo boeiend. En die informatie deel ik dan ook graag met mensen. Dus inmiddels hebben de meeste vrienden van mij een juicer en blender in de keuken staan en gezonde shampoo, huidverzorgingsproducten en tandpasta in de badkamer. Hier en daar een etherisch oliebrandertje, luchtzuiverende planten en zijn best een aantal vrienden inmiddels ook regelmatige saunagasten.

Maar dat gebeurt natuurlijk niet van de ene op de andere dag, want verandering van levensstijl kost tijd. Dat mag het ook kosten. Als je je maar bewust bent dat er dingen anders kunnen zodat je daardoor (nog) gezonder wordt en daar vervolgens naartoe werkt. Zelf ben ik natuurlijk ook door allerlei transities gegaan. Je leert, je probeert uit, je ervaart, je maakt keuzes en je bent weer een stapje verder. Uiteraard heb je ook van die radicale rakkers die in één keer het roer omgooien. Ook dat kan. Het is maar net wat bij iemand past en wat voor iemand werkt. Toch ben ik wel van mening dat voor de meeste mensen een geleidelijke transitie beter is dan in één keer alles anders. In sommige situaties is dat wel nodig, maar dat is de uitzondering, niet de regel.

Door de jaren heen ben ik tot de conclusie gekomen dat een plantaardige levensstijl de beste levensstijl is. Met regelmaat vertellen mensen mij dat ze ook graag lekkere plantaardige recepten willen maken, maar niet zo goed weten hoe. “Maar Mir, wat moet ik dan maken?” “Ik wil niet uren bezig zijn in de keuken”. “Het moet natuurlijk wel gezond zijn, maar minstens zo belangrijk; het moet lekker smaken”. Eens. Helemaal mee eens.
Verder krijg ik ook met regelmaat tal van vragen over wat gezond eten nu eigenlijk is. Wat voedsel en andere stoffen met je lichaam doen. En wat de feitjes en fabeltjes over gezond leven zijn. Met regelmaat is mij dan ook gevraagd of ik een blog wil beginnen. Zelf dacht ik daar ook weleens over na, want het leek me mooi om een plek te creëren met een beetje van alles op het gebied van gezondheid, welzijn en (hun relatie tot) voeding. Ondanks ik het heer-lijk vind om mensen te helpen, mijn kennis te delen en een heleboel leuke, lieve mensen graag gezond(er) zie worden, heb ik lang (heel lang) getwijfeld of ik hier iets mee wil doen, omdat ik geen routinematig leven leid. Maar goed, inmiddels is de site er en ondanks mijn totale gemis aan routinematigheid ben ik dan toch begonnen met deze blog. Geen garanties voor regelmatigheid dus, maar als ik post, dan is het recht uit mijn hart. Daarom dus ‘Oh my food!’.