Recept

Recept: Lupineburgers met Portobellobroodjes

Deze lupineburger met portobellobroodje is één van mijn lievelingsburgers. Ik heb een tijdje gekookt voor de stichting Thuisgekookt om buurtgenoten te laten ontdekken hoe ontzettend lekker de plantaardige keuken is. Mijn lieve, trouwe afhalers waren ook helemaal in hun nopjes met deze heerlijke gezonde burger.

Perfecte bite

Ik houd van burgers met een goede structuur en een perfecte bite. Niet alleen voldoet deze lupineburger aan deze eisen, hij is ook nog eens in een mum van tijd gemaakt. Mocht het je lukken om een aantal burgers te bewaren: je kan de lupineburgers invriezen. Laat de burgers wel eerst even ontdooien voordat je ze kort bakt om er vervolgens je tanden in te zetten.

Ingrediënten

voor 4 burgers

8 portobello’s

Lupineburgers
4 el gebroken lijnzaad
6 el heet water
190 g voorgekookte lupinebonen
1 ½ cup (200 g) kikkererwtenmeel
2 tenen knoflook, geperst
½ tl himalayazout
½ tl zwarte peper
½ tl komijnpoeder
½ tl bietenpoeder

Portobellomarinade
½ cup + 2 el (150 ml) coconut aminos
2 tl kokosbloesemsuiker
1 el verse gember, geraspt
4 el sesamzaadjes

Overige ingrediënten
sla naar keuze
2 roze zoete uien, in ringen
2-3 zoete tomaten, in plakken
4 augurk sticks
saus naar keuze

Bereidingswijze

1. Meng het lijnzaad met heet water in een kommetje met een garde en zet apart.
2. Doe de portobellomarinade ingrediënten in een ruime kom en meng met een garde. Leg de portobello’s op hun hoedje in de marinade. Schep met een lepel de marinade over de portobello’s en zet apart.
3. Doe de overige ingrediënten samen met het lijnzaad in de keukenmachine en blend het geheel. Het geeft niet als er kleine stukjes lupinebonen zichtbaar zijn.
Maak een grote bal van het mengsel en verdeel vervolgens in vier gelijke stukken. Draai vier ballen en maak de burgers door met je hand zachtjes op de bal te drukken totdat een mooie burger vormt.
4. Verhit een ruime pan en bak de portobello’s samen met de overgebleven marinade op middelmatige temperatuur, ongeveer 3 minuten. Draai ze halverwege om.
5. Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag op hoge temperatuur, voeg de burgers en de uien toe aan de pan, zodra de pan goed heet is en bak de burgers en uien in 5-6 minuten gaar op middelmatige temperatuur. Draai de burgers na 3 minuten om.
6. Haal de portobello’s van de warmtebron en bedek de hoedjes met sesamzaadjes.

Serveer de lupineburger op een portobellobroodje met saus naar keuze, bijvoorbeeld smokey barbecuesaus. Garneer met sla, tomaat, augurk en langzaam gegaarde roze zoete ui.

Variatietip: het portobellobroodje kan je ook vervangen door knapperige ijsbergsla.

Bulgogi

Ik ben dol op smaakvol eten. In mijn kookboek Puur Natuurlijk Leven zijn dan ook meer dan 100 recepten te vinden die als een kermis voor je smaakpapillen zijn. Eén van de marinades waar ik dol op ben is bulgogi. Ik heb een gluten- en sojavrije bulgogi variant ontwikkeld. Het is heerlijk om oesterzwammen langzaam te garen in deze overheerlijke Zuid-Koreaanse marinade en vervolgens als topping te gebruiken op de lupineburger. Trek de oesterzwammen, voorafgaand het garen, in dunne reepjes voor een pulled effect.

Share the food love

Ik vind het altijd leuk als je een foto van jouw creatie deelt met me. Deel je het ook graag op social media? Gebruik dan de tag @puurnatuurlijkleven op Instagram en/of Facebook of deel het op Pinterest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.